Innovatief toeristisch belevingsparcours geopend in Bilzen

Bilzen Mysteries, een innovatief toeristisch belevingsconcept in de Landcommanderij Alden Biesen, is vrijdagavond onder massale belangstelling in première gegaan. Met behulp van moderne technologie, zoals tablets en speciale klank- en lichteffecten, wordt de 800-jarige geschiedenis van het prachtige kasteel op een interactieve manier verteld. De eerste van de 50.000 bezoekers die jaarlijks worden verwacht, waren danig onder de indruk. Bilzen Mysteries is een belevingsparcours dat in het duister dient afgelegd te worden. De bezoekers krijgen een iPad in de hand, waar in tien taferelen de rijke geschiedenis van de Landcommanderij Alden Biesen wordt verteld. De technologie in het draagbare toestel communiceert met de belichting en auditieve effecten, waardoor de wandeling een unieke beleving wordt. De verteller die de toeristen virtueel doorheen de verhalen loodst, is niemand minder dan Jan Decleir, die de rol opneemt van de Heer van Biesen.
De attractie is permanent en mikt op een publiek uit de hele Euregio. “We hebben inderdaad internationale ambities”, aldus schepen van Toerisme Guy Swennen. “Het is een ongezien spektakel, opgebouwd rond een boeiend fundament van geschiedenis en lokaal erfgoed, dat jong en oud zal betoveren.”
De attractie, die via het reconversiefonds SALK zo’n 1,7 miljoen subsidies heeft ontvangen, zal ongeveer 45 voltijdse werknemers in dienst nemen.

bron: Belga