Filipijnse leger kan “leven zonder” Amerikaanse hulp

Het Filipijnse leger kan “leven zonder” financiële hulp uit de Verenigde Staten, zo zei de Filipijnse minister van Defensie vanmorgen. President Rodrigo Duterte had eerder landen die kritiek hebben op zijn oorlog tegen drugs, uitgedaagd hun hulp in te trekken. Volgens minister van Defensie Delfin Lorenzana zal het Filipijnse leger wel aan het Congres een groter budget vragen om het tekort in te vullen. “We kunnen leven zonder die hulp”, zei hij op een forum met buitenlandse correspondenten in de hoofdstad Manilla. “Ons Congres geeft ons momenteel geld. Ik geloof dat ze ons meer zullen geven als we geen bron van inkomsten hebben.”

Volgens Lorenzana klopt de inschatting van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten de Filipijnen “hebben tekortgeschoten”, vooral dan bij de inspanningen om de capaciteiten van het leger te verhogen. “We zijn bondgenoten geweest sinds 1951, alles wat we van die tijd tot (1992) hebben gekregen zijn afdankertjes, geen nieuwe uitrusting”, zei hij. “De Amerikanen zijn er niet in geslaagd onze capaciteiten te verhogen overeenkomstig met wat gebeurt in de regio.”

Nog volgens de minister kregen de Filipijnen jaarlijks minstens 30 miljoen dollar in hulp aan het leger.

Gisteren zei Duterte dat de Filipijnen niet zullen smeken om hulp van landen die kritiek uitten op de oorlog van zijn regering tegen illegale drugs. In politieoperaties tegen drugs zijn sinds 1 juli zeker 1.523 mensen gedood.

bron: Belga