Lui weekend in het vooruitzicht? Deze tips helpen je uit de zetel

Foto Fair Fashion Fest
Foto Fair Fashion Fest

Fair Fashion Fest – Zondag 9 oktober te Gent 
Na het overweldigende succes van het eerste Fair Fashion Fest kon een tweede editie niet uitblijven. Het MIAT wordt opnieuw omgetoverd tot the place to be voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. Geniet van een dag boordevol workshops, boeiende infosessies en handig advies over eerlijke kledij. Laat je verrassen door de indrukwekkende modeshow. Ontdek nieuwe collecties en merken, originele accessoires en leuke schoenen op de fairfashionmarkt.
www.fairfashionfest.be

week-van-het-bosWeek van het Bos – 9 t.e.m. 16 oktober op verschillende locaties 
In de herfst hullen de Vlaamse bossen zich in hun allermooiste kleuren: het ideale seizoen voor de Week van het Bos. Maar in plaats van de traditionele herfstwandeling aan te vatten kan je dit jaar misschien een versnelling hoger schakelen, en door het bos rennen. Bossen zou je immers kunnen beschouwen als een ideale plek om te sporten – want wat is er leuker dan lopen, fietsen of gewoon spelen in het groen? De leukste sportclub is misschien wel het stuk bos bij jou in de buurt. Doe mee met de Olympische Herfstspelen, bedenk vijf beestige bossporten, maar zorg vooral dat je van 9 tot 16 oktober de bosjes induikt. Echte atleten meten zich met de bomen, dat is geweten.
www.weekvanhetbos.be

jean-blaute-eric-melaerts-jean-marie-aerts3’ – Jean Blaute, Eric Melaerts, Jean-Marie Aerts – Zaterdag 8 oktober te Lokeren 
De een heeft dertien gitaren in huis en gaat door het leven als ‘JMX’. De ander was producer voor grote Vlaamse namen (K’s Choice, Raymond Van het Groenewoud, Clouseau…) en schreef muziek voor series als ‘Dag Sinterklaas’ en ‘Kulderzipken’. Samen met de derde, die bij Soulsister en Clouseau speelde, toerde hij in 2008 al eens door Vlaanderen. Nu zijn ze alle drie verenigd voor een gitaartournee met de grote G: Jean-Marie Aerts, Jean Blaute en Eric Melaerts spelen ‘3’. Wie zin heeft in een avond onversneden punk, rock en seventies-vibes rept zich naar een van de concerten van dit roemrijke trio.
www.lokeren.be/cultuur

de-zaak-makropoulosDe zaak Makropoulos – 7 & 9 oktober te Gent 
Opera Vlaanderen opent zijn seizoen met De Zaak Makropoulos van Leoš Janácek, in een regie van Kornél Mundruczó. Opwindend, want het oeuvre van de Hongaarse regisseur is behoorlijk omstreden: als het leven een open wonde is, legt Mundruczó daar graag nog eens dubbel en dik de vinger op. De grootste bekendheid geniet Mundruczó als cineast. Met zijn eerste langspelers Pleasant Days (2002) en Johanna (2005) maakt hij furore in Cannes. In 2014 komt hij met het allegorische White God, waarin het wrede gedrag van de mens tegenover zijn trouwste viervoeter leidt tot een bijna bijbelse wraakactie van moordlustige honden. Mundruczó’s sprong naar opera was overigens geen verrassing. Johanna was al een hybride musical-film, en ook in de theatervoorstelling Dementia (2014) werd nogal wat afgezongen. De Zaak Makropoulos belooft een sciencefictionthriller te worden met spectaculaire technische en visuele effecten.
www.operaballet.be

stadstriennale-genk-hasseltStadstriënnale – t.e.m. 8 januari in Lokeren, Hasselt en Genk 
Van de ideale Stan Smith-sneaker tot de choco die je op je boterham smeert: merken en labels springen overal en altijd in je oog. Het multidisciplinaire kunstenfestival Stadstriënnale richt zijn schijnwerpers op deze TRADEMARKS. Via hedendaagse kunst, mode, design, muziek en fotografie zoekt het festival naar de verhalen achter originaliteit, innovatie en persoonlijke branding. Klaar voor een 100 dagen durende rollercoaster van logomania?
www.UiTinVlaanderen.be/trademarks