Vrouw uit Herk-de-Stad staat terecht voor hulp bij zelfdoding

Een 46-jarige vrouw uit Herk-de-Stad heeft zich donderdag voor de correctionele rechtbank van Tongeren moeten verantwoorden omdat ze een 28-jarige man heeft geholpen om zelfmoord te plegen. De procureur vroeg dat de vrouw verplicht wordt om een behandeling te volgen om van haar verslaving van verdovende middelen af te komen. De vrouw liet duidelijk blijken dat ze geen schuldbesef heeft en zo een behandeling niet ziet zitten.
De 28-jarige man en de beklaagde leerden elkaar kennen in een ontwenningskliniek. Na zijn ontslag uit die kliniek ging de man enkele maanden in Frankrijk werken, maar hij keerde naar ons land terug omdat hij zijn familie miste. Omdat hij nergens terecht kon trok hij in bij de aan kalmeermiddelen en methadon verslaafde vrouw. In december 2014 trokken de twee naar de huisarts van de vrouw om verschillende voorschriften te gaan halen voor methadonpillen. Daarna gingen ze die allemaal ineens bij de apotheek halen.

Terug in de woning aangekomen vroeg de vrouw of hij zeker was om samen met haar uit het leven te stappen. Daarna loste de vrouw de vijftig methadonpillen samen met slaapmiddelen op in twee glazen water en dronken ze die samen uit. De man overleed aan de overdosis methadon terwijl de vrouw de wanhoopsdaad overleefde omdat ze een resistentie aan methadon had opgebouwd. Zij verloor enkel het bewustzijn.

Vonnis op 27 oktober. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.

bron: Belga