OS 2016 – Polsstokspringer Shawn Barber mocht toch naar Rio ondanks positieve plas

OS 2016 - Polsstokspringer Shawn Barber mocht toch naar Rio ondanks positieve plas

De Canadese polsstokspringer Shawn Barber is tijdens een dopingcontrole begin juli betrapt op het gebruik van cocaïne. Ondanks de positieve plas liet de Canadese bond de wereldkampioen van 2015 toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Er hing de 22-jarige Barber een schorsing van vier jaar boven het hoofd, maar de Canadese bond besliste op 11 augustus, twee dagen voor aanvang van de polsstokcompetitie in Rio, om hem vrij te spreken. Die beslissing namen ze op basis van een onderzoek dat uitwees dat Barber niet bewust cocaïne had gebruikt, maar dat het in zijn lichaam was geraakt na een kus met een gedrogeerde vrouw.
Aan de vooravond van de Canadese kampioenschappen had de atleet een zoekertje op internet geplaatst, op zoek naar een vrouw om hem die avond gezelschap te houden. De vrouw gaf toe cocaïne te hebben gesnoven zonder Barbers medeweten en daarna seks met hem te hebben gehad, zo staat te lezen in het onderzoek. De bond oordeelde dat Barber bijgevolg niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor de aanwezigheid van het verboden middel in zijn bloed. Op de Olympische Spelen behaalde de Canadese topfavoriet een teleurstellende tiende plaats.
In een persbericht reageerde Barber opgelucht te zijn deze pagina te kunnen omslaan. “Dit voorval heeft me veel geleerd en ik hoop dat ook andere sporters er lessen uit gaan trekken.”

bron: Belga