Orkaan Matthew – Obama roept ook noodtoestand uit in South Carolina

Orkaan Matthew - Obama roept ook noodtoestand uit in South Carolina

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ook in de zuidoostelijke staat South Carolina de noodtoestand uitgeroepen. Eerder op de dag deed hij dat ook al voor Florida. Obama heeft het Federal Emergency Management Agency (FEMA) en het Department of Homeland Security gevraagd om de hulpverlening in verband met de orkaan te coördineren. Door de noodtoestand uit te roepen kunnen onmiddellijk middelen vrijgemaakt worden voor de staat.
Gouverneur van South Carolina Nikki Haley heeft inwoners in verschillende gevarenzones via Twitter opgeroepen om hun woningen te verlaten. De gouverneur van Georgia Nathan Deal heeft dan weer de evacuatie van zes kuststeden opgelegd.
DisneyWorld in Florida blijft vrijdag gesloten, en ook de luchthaven van Fort Lauderdale blijft dicht. Gouverneur Rick Scott miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. “Neem geen risico’s, vertrek nu”, schreef hij op Twitter. “Deze storm zal je doden”, zei Scott nog tijdens een persconferentie.
Een dergelijke waarschuwing kwam er ook van Weather Channel-veteraan Bryan Norcross, die de televisiekijkers waarschuwde dat ze het gevaar van Matthew niet mogen onderschatten. “Ga er niet van uit dat je zult overleven als je thuis blijft. Er zal enorme schade zijn en waarschijnlijk een zeer pijnlijk verlies van mensenlevens. Op basis van alles wat we weten, zal Matthew de geschiedenisboeken ingaan.”
Volgens experts wordt Matthew mogelijk de zwaarste storm in Florida sinds door de storm Andrew 24 jaar geleden 65 mensen om het leven kwamen.

bron: Belga