Orkaan Matthew – Florida zet zich schrap voor orkaan, die over Bahama’s raast

Orkaan Matthew - Florida zet zich schrap voor orkaan

Orkaan Matthew is onderweg naar Freeport, de grootste stad op het eiland Grand Bahama. De storm zal daar volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre rond middernacht Belgische tijd aankomen, alvorens rond 02.00 uur vrijdagochtend aan land te gaan in de Amerikaanse staat Florida. Het oog van de “extreem gevaarlijke” storm zou de oostkust van Florida treffen. Volgens het NHC zal de storm “mogelijk desastreuze gevolgen” hebben voor de zuidoostelijke staten in de VS.
De gouverneur van Florida Rick Scott heeft miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen, en waarschuwde dat de orkaan mogelijk stroomonderbrekingen kan veroorzaken die dagen kunnen duren. Scott heeft 3.500 manschappen van de National Guard ontplooid om te helpen met de evaluatie. “Neem geen risico’s, vertrek nu”, schreef Scott op Twitter.
President Barack Obama heeft eerder op de dag de noodtoestand uitgeroepen in Florida.
Volgens het Amerikaanse NBC News kunnen ongeveer 11 miljoen mensen in Florida getroffen worden door Matthew, en kan de schade die de orkaan veroorzaakt in Florida, Georgia en South Carolina oplopen tot 200 miljard dollar.
Door orkaan Matthew zijn in de Caraïben al meer dan honderd doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen in Haïti. Daar is in Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand’Anse met 30.000 inwoners, 80 procent van de gebouwen vernield, meldt de ngo Care op Twitter.

bron: Belga