Na Oostende en Gent ook in Geraardsbergen roep naar duiding op koloniaal monument

Nadat vorige week bekend raakte dat de stad Gent een opschrift met verwijzing naar het controversiële koloniale verleden zal toevoegen aan een standbeeld van Leopold II, iets wat Oostende vorige maand ook deed, vraagt ondertussen in Geraardsbergen een burger om hetzelfde te doen. Vorige week raakte bekend dat de stad Gent bij een standbeeld van Leopold II, in het Zuidpark, een bordje zal plaatsen met als opschrift “De stad Gent betreurt de vele Congolese slachtoffers ten tijde van Kongo Vrijstaat”.
In Oostende werd vorige maand beslist een historisch infobord toe te voegen aan het monument van Leopold II op de Zeedijk. Van dat monument werd in 2004 overigens al een hand van één van de Congolezen gezaagd, uit protest en verwijzende naar het lugubere lot van de Congolezen in die tijd.
Donderdag roept een inwoner van Geraardsbergen in een open brief het stadsbestuur op om een infobord te plaatsen bij het koloniaal monument in het Grupellopark. Dat monument, een trompetterende olifant, werd na de oorlog opgericht als ‘eerbetoon’ aan de Congopioniers die rond de eeuwwisseling het leven lieten. “Het is niet de bedoeling om dit koloniaal monument met de grond gelijk te maken”, zegt initiatiefnemer Julien Borremans. “Dit monument kan dienen als een prima didactisch middel om de bevolking voor te lichten over het genocidaal verleden van dit koninkrijk.” Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) werd nog niet op de hoogte gebracht, zegt hij.
Het donkere verleden van Leopold II laat overigens ook de wetenschappelijke wereld niet koud. De Oud-studenten Geschiedenis aan de Universiteit Gent (OSGG) houden komend voorjaar een studiedag rond “rood rubber”.

bron: Belga