Gatz schoeit amateurkosten op nieuwe leest – “Gatz breekt solidariteit in amateurkunsten”

Gatz schoeit amateurkosten op nieuwe leest - "Gatz breekt solidariteit in amateurkunsten"

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de manier waarop minister van Cultuur Sven Gatz de ondersteuning van de amateurkunsten in Vlaanderen wil hervormen. Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron gaat het om een besparing. “De minister doet uitschijnen dat het gaat om een fikse stijging, maar dat is niet zo”, aldus Caron. Bovendien gaat de beslissing volgens Caron in “tegen de solidaire houding van de negen landelijke organisaties”. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil de amateurkunsten in de toekomst op een andere manier ondersteunen. Hij houdt daarbij rekening met een evaluatie van de koepels voor de verschillende amateurkunsten. Er komt een nieuwe verdeling tussen de overkoepelende koepelorganisatie Forum voor Amateurskunsten en de negen koepelverenigingen die zich per discipline hebben gevormd.
Volgens oppositiepartij Groen komt de nieuwe verdeling neer op een besparing in de sector van de amateurkunsten. “Gatz doet een fikse stijging uitschijnen, maar dat is niet zo. De minister haalt de zogezegd ‘nieuwe middelen’ door het Forum voor Amateurkunsten opnieuw 30.000 euro en het steunpunt Cultuurconnect 150.000 euro te doen inleveren”, aldus Caron.
Volgens het Groen-parlementslid stapt de minister op die manier mee “in de populistische trend van de N-VA om de zogenoemde ‘bovenbouw’ in de cultuursector af te bouwen”.
Caron: “De minister stelt het veel positiever voor dan het in werkelijkheid is. Ok, de beslissing over stijgers en dalers is wel in lijn met de uitgebrachte adviezen. Maar de beslissing gaat in tegen de solidaire houding van de negen landelijke organisaties. Zij hoopten dat, als er slechts een beetje geld bijkomt, wat het geval is, Gatz het zou toekennen aan de kleintjes. Ja, de kleintjes stijgen, maar Gatz neemt dus ook centen af van drie grote organisaties. Het is een zure en opgelegde vorm van herverdeling die de onderlinge samenhang in de sector doorbreekt. Divide et impera heet zoiets”.

bron: Belga