Frankrijk: Front national naar rechtbank verwezen wegens oplichterij

Frankrijk: Front national naar rechtbank verwezen wegens oplichterij
Frankrijk: Front national naar rechtbank verwezen wegens oplichterij

Het Franse Front National (FN) en twee leidinggevenden van de extreemrechtse Franse partij zijn donderdag naar de rechtbank verwezen omdat ze ervan verdacht worden zich verrijkt te hebben met overheidsgeld tijdens de campagnes voor de parlements- en presidentsverkiezingen in 2012. Dat heeft AFP vernomen uit betrouwbare bron. De rechters belast met het dossier stuurden hen naar de correctionele rechtbank voor medeplichtigheid bij oplichterij en het verbergen van het misbruik van openbare goederen, zo zei een bron dichtbij het dossier.

De penningmeester van de partij, Wallerand de Saint-Just, wordt verdacht van dat laatste en een van de vicevoorzitters, Jean-François Jalkh, moet zich daarnaast ook verantwoorden voor oplichting en misbruik van vertrouwen.

Partijvoorzitster Marine Le Pen werd gehoord in het dossier, maar is niet in beschuldiging gesteld. De partij zou overheidsgeld hebben opgestreken door gebruik te maken van het Franse systeem voor terugbetaling van campagnekosten. De facturen die zij doorstortte aan de staat zouden kunstmatig hoog zijn geweest. FN ontkent de feiten, maar zou volgens de onderzoekers met het systeem meerdere miljoenen hebben opgestreken.

Bron: Belga