Elf doden bij geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

Elf doden bij geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui zijn elf mensen gedood in geweld dat volgde op de moord op een legerofficier dinsdag in de hoofdstad. Dat blijkt uit een balans door de VN-troepenmacht Minusca.
“We betreuren in dit stadium 11 doden, 14 vermisten en 14 gewonden”, aldus de communicatiedirecteur van de Minusca, Hervé Verhoosel. “De troepenmacht van de Verenigde Naties heeft zich dinsdag en woensdag tussen groepen opgesteld die problemen wilden maken.” Volgens Verhoosel is de situatie er nu kalm.

Een balans van ziekenhuisbronnen gewaagde gisteren van zes doden.

De moord dinsdag op commandant Marcel Mombéka door “zelfverdedigingsgroepen” in de islamitische wijk PK5 veroorzaakte een opstoot aan geweld in het land waar gewapende groepen een broze vrede bedreigen.

De vroegere rebellencoalitie Séléka kon in 2013 de macht veroveren van toenmalig president François Bozizé. Een tegenoffensief van anti-balaka stortte het land, met een bevolking van 4,5 miljoen inwoners, in de chaos. Bij dat conflict zijn duizenden doden gevallen. Honderdduizenden mensen zijn, volgens de VN, op de vlucht geslagen. Begin dit jaar werd Faustin-Archange Touadéra verkozen tot president. Hij probeert sindsdien een ontwapeningsprogramma uit te voeren voor de rebellen.

bron: Belga