Belgische regering feliciteert Guterres met VN-topjob

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben Antonio Guterres donderdag gefeliciteerd met zijn nakende aanstelling tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties. “Meer dan ooit heeft de wereld de VN nodig, die garant staan voor globale, doeltreffende en rechtvaardige oplossingen”, luidt het in een persmededeling. De VN-Veiligheidsraad heeft de Algemene Vergadering donderdag aanbevolen om de Portugese oud-premier Guterres te benoemen als nieuwe baas van de organisatie. “De professionele weg die Antonio Guterres al heeft afgelegd, illustreert zijn engagement en zijn bekwaamheid om grote humanitaire crisissen te beheren. Zijn ervaring en visie op de VN, die hij met de leden van de Algemene Vergadering heeft gedeeld, bieden heel wat inspiratie”, aldus Michel en Reynders.

De Belgische regering onderstreept het belang van een multilaterale aanpak van de “alsmaar complexere en existentiële dreigingen” waarmee de wereld te maken heeft. “De secretaris-generaal moet daarbij richting aangeven. Hij moet verenigen en internationale akkoorden afsluiten via efficiënte en geloofwaardige internationale structuren.”

Als prioriteiten verwijzen Michel en Reynders naar klimaat, duurzame ontwikkeling, de strijd tegen terrorisme, conflictpreventie en het vreedzaam oplossen van conflicten, universele naleving van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Guterres kan alvast op de volle steun van België rekenen, zo beloven de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.

bron: Belga