Portugees wordt nieuwe secretaris-generaal van VN

AFP PHOTO / KENA BETANCUR

Zonet stemde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de voordracht van een nieuwe secretaris-generaal. Het werd de Portugese socialist Antonio Guterres.

Antonio Guterres heeft de unanieme steun van alle 15 leden van de VN-Veiligheidsraad gekregen voor zijn kandidatuur om Ban Ki-moon op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Eerder was al duidelijk geworden dat de meeste leden van de Raad hem steunden. De Algemene Vergadering moet zijn voordracht wel nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit te worden.

Guterres (67, foto) moet op 1 januari de opvolger worden van de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon (72), wiens tweede termijn van vijf jaar op 31 december afloopt. Guterres was eerder premier van Portugal en tot afgelopen december Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Bruggenbouwer

In een interview tijdens zijn campagne zei hij dat hij een «eerlijke bemiddelaar en bruggenbouwer» wil zijn, die voorwaarden voor consensus schept. «Wij leven in een wereld waarin wij een veelvoud aan nieuwe conflicten zien», zei hij. Tegelijkertijd is er «een duidelijk gebrek aan vermogen in de internationale gemeenschap om conflicten te voorkomen en op te lossen.»

Geen vrouw

Guterres kwam naar voor als consensusfiguur. Zijn verkiezing is een verrassing. Het zag er lang naar uit dat de Verenigde Naties voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als secretaris-generaal zouden krijgen, maar tijdens de verschillende informele stemrondes die aan de officiële bekrachtiging door de Veiligheidsraad voorafgingen, wist geen van de vrouwelijke kandidaten voldoende steun te verzamelen