Bernard Wesphael vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw

Belga / V. Lefour

Het college van het hof van assisen van Bergen heeft Bernard Wesphael donderdag onschuldig bevonden aan doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton op 31 oktober 2013. Wesphael verlaat de rechtbank dus als een vrij man.

Bernard Wesphael, medeoprichter van de Franstalige politieke partij Ecolo, stond in Bergen terecht voor doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. Ze stierf in een hotelkamer in Oostende op 31 oktober 2013. Volgens het openbaar ministerie en de advocaten van de nabestaanden heeft Wesphael haar gedood, door haar te verstikken met een kussen.

De ex-politicus heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens hem stierf zijn echtgenote aan een combinatie van drank en medicatie. De jury is hem daar niet volledig in gevolgd, maar concludeerde dat het niet kon uitgesloten worden dat de vrouw stierf aan een overdosis. “Er bestaat dus redelijke twijfel over de schuldvraag”, klonk het.

Na een voor alle partijen slopend proces van drie weken kwam een spraakmakend proces daarmee tot een einde. Wesphael reageerde zichtbaar opgelucht en geëmotioneerd op de uitspraak.