Amerikanen maken zich op voor storm van het decennium

AFP / NICHOLAS KAMM

De orkaan Matthew, de zwaarste in tien jaar in de regio, zal komende nacht de kust van Florida bereiken. Momenteel passeert hij langs de Bahama’s.

Een hotel in de Amerikaanse staat North Carolina heeft een duidelijke boodschap voor orkaan Matthew: «Blijf weg, we zijn niet in de mood». Het ziet er echter naar uit dat Matthew geen gehoor zal geven aan die bede. «Als Matthew Florida bereikt, zullen we getroffen worden door een massale vernieling zoals we het in jaren niet meegemaakt hebben», zei gouverneur van Florida Rick Scott op een persconferentie.

Ook Obama waarschuwde voor de storm en vroeg om de richtlijnen van de overheid na te leven. «Je kan een huis altijd opnieuw bouwen of herstellen, maar een leven dat verloren gaat kan je niet repareren», zei hij. In de staten Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina werd de noodtoestand uitgeroepen. Langs de hele zuidoostkust werd aan zo’n 2 miljoen mensen gevraagd om hun huis te verlaten.

Orkaanfeestje

Inwoners geven gehoor aan de oproep om de storm serieus te nemen. In supermarkten worden de rekken leeggehaald. Amerikanen slaan massaal soep in blik en pindakaas in, producten die lang houdbaar zijn. Ook brood en waterflessen gaan vlot over de toonbank, zo tekent de Washington Post op. Niet iedereen is echter al te bezorgd. De krant sprak ook met de 26-jarige Lera Gavin, voor wie het de eerste orkaan zal zijn. Het is immers sinds Wilma in 2005 geleden dat nog eens een zware orkaan de Verenigde Staten bereikte. Gavin hoopt, als de storm niet te erg wordt, met vrienden naar het Mondrian South Beach Hotel in Miami te kunnen gaan. Daar hebben ze noodgeneratoren en worden er ‘orkaanfeestjes’ georganiseerd.

Slachtoffers

Vandaag passeerde Matthew, de zwaarste storm in tien jaar boven de Caraïben, al over de Bahama’s. Eerder zaaide hij dood en vernieling in Haïti en de Dominicaanse Republiek. In Haïti kwamen minstens 23 mensen om het leven. Ook in de Dominicaanse Republiek vielen er verschillende slachtoffers. De autoriteiten en humanitaire organisaties in Haïti vrezen bovendien dat de overstromingen die de orkaan veroorzaakte een opstoot aan cholera zullen veroorzaaken. Intussen zijn al acht nieuwe gevallen genoteerd