Wapenstilstand met FARC verlengd tot eind oktober

Wapenstilstand met FARC verlengd tot eind oktober

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de wapenstilstand met guerrillabeweging FARC verlengd tot en met 31 oktober, nadat de bevolking zondag tijdens een referendum tegen het vredesakkoord tussen beide partijen stemde. “Ik hoop dat we tegen dan het akkoord kunnen concretiseren en het conflict kunnen bijleggen”, aldus Santos gisteren. Maandag hadden de rebellen al aangekondigd dat ze de wapens niet opnieuw zouden opnemen. De FARC en de regering hadden al in augustus een bilaterale wapenstilstand afgekondigd, die gold tot 2 oktober, de dag van het referendum. Door de negatieve uitkomst van die volksstemming, waarbij 50,23 procent van de kiezers tegen het huidige akkoord stemde, wordt het staakt-het-vuren nu verlengd.

De tegenstanders van het vredesakkoord bekritiseren vooral dat de guerrilleros niet gestraft worden voor het geweld tijdens het conflict, dat meer dan vijftig jaar geleden van start is gegaan, en dat de guerrillabeweging wordt omgevormd in een wettelijke politieke beweging. Om het vredesakkoord nog te redden, moet het dus opnieuw worden onderhandeld.

President Santos kondigde maandag al aan dat er een nieuwe fase komt in de dialoog met FARC. Gisteren meldde hij op Twitter dat hij vandaag vanaf 18.30 uur Belgische tijd een onderhoud heeft met ex-president Álvaro Uribe Vélez (2002-2010), nadat hij eerst een bijeenkomst heeft met diens voorganger Andrés Pastrana (1998-2002), die beiden gekant zijn tegen het huidige akkoord.

bron: Belga