Vier doden op Dominicaanse Republiek door orkaan Matthew, die Cuba nadert

Vier doden op Dominicaanse Republiek door orkaan Matthew
Vier doden op Dominicaanse Republiek door orkaan Matthew

Bij de doortocht van orkaan Matthew zijn op de Dominicaanse Republiek vier mensen om het leven gekomen en zijn tweehonderd woningen beschadigd. Dat heeft het noodcentrum van het Caraïbische eiland gemeld. Eerder kwamen op Haïti ook al drie mensen om. Het oog van de storm heeft dinsdagnamiddag het oosten van Cuba bereikt. Matthew, die wordt geclassificeerd als een orkaan van categorie 4 van 5 op de schaal van Saffir-Simpson, leidde tot de evacuatie van 794 personen op de Dominicaanse Republiek. Eenendertig dorpen zijn volledig afgesloten van de buitenwereld.
Ondertussen is Matthew genaderd tot het oosten van Cuba met een snelheid van 17 kilometer per uur, en wordt als “extreem gevaarlijk” gekwalificeerd. Rond 23.00 uur Belgische tijd bevond Matthew zich op 105 kilometer van Guantanamo. De storm brengt windsnelheden tot 230 kilometer per uur met zich mee en zal tijdens de nacht zijn tocht verderzetten in de richting van de Bahama’s. Het Cubaanse meteorologisch centrum voorspelt hevige regenval, zware rukwinden en hoge golven, die kunnen leiden tot overstromingen.
De Cubaanse autoriteiten hebben de afgelopen dagen meer dan 300.000 mensen geëvacueerd, voornamelijk in de vier oostelijke provincies waar de noodtoestand is uitgeroepen.
Matthew is de twaalfde zware orkaan die Cuba treft sinds het begin van de jaren 2000. In 2012 kwamen er door orkaan Sandy twaalf mensen om, vooral door ingestorte gebouwen, in 2005 vielen door Dennis zestien doden.
Door de orkaan, die wordt beschouwd als de zwaarste storm in tien jaar op de Caraïben, is het zuiden van Haïti afgesneden van de buitenwereld. Tientallen woningen werden vernield en drie mensen kwamen om het leven. Verwacht wordt dat Matthew in het weekend aan land gaat in de Verenigde Staten. In Florida, South Carolina en in delen van North Carolina en Georgia, op de zuidoostkust van de Verenigde Staten, werd de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama heeft een bijeenkomst in Florida uitgesteld door de orkaan.

Bron: Belga