Unia tevreden met uitspraak rechter over dragen van hoofddoek in Luikse school

Het federaal gelijkekansencentrum Unia is tevreden met de uitspraak van de Luikse rechtbank in kort geding dinsdag, waarbij de onderwijsinstelling Haute école de la Province de Liège (HEPL) verboden werd haar reglement toe te passen dat studenten verbiedt een hoofddoek te dragen. “Het fundamentele principe is de individuele vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om vreedzaam zijn overtuigingen te uiten en te tonen”, reageert Unia-directeur Patrick Charlier. “Het klopt dat geen enkele vrijheid absoluut is, maar de eventuele beperkingen moeten zorgvuldig omschreven worden en gerechtvaardigd worden, en in verhouding blijven.
Dat was niet het geval bij het verbod dat de Haute école de la Province de Liège (HEPL) oplegde.”
“Dit soort beperkingen op de toegang tot een opleiding zijn een extra obstakel voor de integratie op de arbeidsmarkt. Men moet er ook rekening mee houden dat het hier om een volwassen publiek gaat”, aldus Charlier.
Unia pleit voor een rondzendbrief voor hogeronderwijsinstellingen en het tweedekansonderwijs. Momenteel zijn het de directies of inrichtende machten die beslissen over de regels rond het dragen van religieuze of filosofische symbolen.

bron: Belga