UKIP-voorzitster neemt ontslag

UKIP-voorzitster neemt ontslag
UKIP-voorzitster neemt ontslag

De voorzitster van de Britse eurosceptische oppositiepartij UKIP, Diane James, heeft dinsdag haar ontslag aangekondigd omwille van “persoonlijke en professionele redenen”. Dat deed ze amper 18 dagen nadat ze de fakkel overnam van Nigel Farage. “Het is duidelijk geworden dat ik niet genoeg gezag heb, en niet de steun geniet van al mijn collega’s in het Europese Parlement en de partijverantwoordelijken om de veranderingen door te voeren die ik nodig acht en waarop ik mijn campagne heb gebaseerd”, legt Diane James uit op haar Twitteraccount.
“Daarom zal ik om persoonlijke en professionele redenen het verkiezingsproces niet verderzetten”, zo voegt ze toe.
Diane James werd door de partijmilitanten van UKIP gekozen als opvolgster van Nigel Farage, die enkele dagen na het Brexit-referendum opstapte omdat “zijn missie vervuld was”.
De vraag is nu wie de leiding van de partij zal overnemen van het 56-jarige Europarlementslid. Een terugkeer van Farage lijkt eerder onwaarschijnlijk. “Nog niet voor tien miljoen dollar”, zo zei hij daarover aan het Britse persagentschap Press Association.
Een andere mogelijke opvolger is Steven Woolfe, een Europarlementslid dat grote favoriet was voor het voorzitterschap maar niet mocht deelnemen aan de voorzittersverkiezingen omdat hij zijn kandidatuur 17 minuten te laat had ingediend.
Bij de parlementsverkiezingen van mei 2015 werd UKIP de derde Britse partij met 3,8 miljoen stemmen.

Bron: Belga