Race Witte Huis – Vicepresidenten verdedigen running mates tijdens scherp debat

Race Witte Huis - Vicepresidenten verdedigen running mates tijdens scherp debat

Gouverneur van Indiana Mike Pence en senator uit Virgina Tim Kaine, de Republikeinse en Democratische kanidaat-vicepresidenten, hebben dinsdag de degens gekruist in een scherp debat. Ze haalden onder meer uit naar de voorstellen rond de economie, de immigratie en het buitenlands beleid van hun running mates Donald Trump en Hillary Clinton. Kaine ging van in het begin van het debat in de aanval door te stellen dat zijn partijgenote Clinton iemand is die anderen altijd op de eerste plaats zette, terwijl Trump enkel aan zichzelf denkt. Daardoor werd de toon gezet voor de rest van het debat, dat bestond uit verwijten en veel onderbrekingen langs beide kanten. De vicepresidentskandidaten beschuldigden elkaar ervan een campagne vol beledigingen te voeren. Kaine ging vaker in de aanval, terwijl Pence een meer beheerste, rustige indruk naliet, in tegenstelling tot Donald Trump tijdens zijn eerste debat vorige week.
Kaine kwam verschillende keren terug op de weigering van Donald Trump om zijn belastingaangifte vrij te geven. Pence sprak dan weer over het “gefaalde buitenlandse beleid” van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, dat “de positie van de VS in de wereld heeft verzwakt”.
Ook andere onderwerpen als immigratie, het strafrecht en de strijd tegen het terrorisme zorgden voor confrontaties tussen de twee politici. Zo verdedigde Pence het feit dat Trump Syrische vluchtelingen wil weigeren door te wijzen op de recente arrestatie van Syrische vluchtelingen in Duitsland, terwijl Kaine erop wees dat Hillary enkel die vluchtelingen wil weigeren die een bedreiging vormen.
Kaine viel Trump dan weer aan over zijn goede banden met Rusland: “Je moet streng optreden tegen Rusland, in de eerste plaats door Vladimir Poetin geen goede leider te noemen.” Pence reageerde daarop dat “de provocaties door Rusland door de VS krachtig worden beantwoord”, en was zo verrassend streng voor Rusland, terwijl Donald Trump zich regelmatig zeer positief uitliet over Poetin.

bron: Belga