Parket-generaal Cassatie ziet geen reden om veroordeling Zerkani en Aberkan te verbreken

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen reden om de veroordelingen van Khalid Zerkani en Fatima Aberkan te verbreken. Dat heeft advocaat-generaal Damien Vandermeersch deze voormiddag gezegd op de zitting van het hoogste hof. Khalid Zerkani en Fatima Aberkan werden in april 2016 door het Brusselse hof van beroep allebei veroordeeld tot 15 jaar cel omdat ze op grote schaal Syrië-strijders hadden geronseld en geholpen. Beiden werden beschouwd als leiders van een terroristische organisatie. Khalid Zerkani, die in eerste aanleg nog tot 12 jaar cel was veroordeeld, had zelf vanuit de gevangenis cassatieberoep aangetekend tegen zijn veroordeling maar de advocaat-generaal wees erop dat een cassatieberoep steeds moest ondertekend zijn door een advocaat. Dat was bij Zerkani niet het geval, zodat zijn cassatieberoep onontvankelijk was, aldus de advocaat-generaal.

De verdediging van Fatima Aberkan had dan weer voorgehouden dat haar recht op een eerlijk proces geschonden was omdat het hof van beroep haar spijtbetuigingen had aangegrepen om haar een hogere straf op te leggen. De correctionele rechtbank had de vrouw veroordeeld tot 8 jaar cel maar het hof van beroep had haar verklaringen en spijtbetuigingen als ongeloofwaardig afgedaan en haar om die reden een zwaardere straf opgelegd.

“Door dat te doen, raakt het hof van beroep aan het recht van een verdachte om zijn verdediging te organiseren zoals hij dat zelf het beste vindt”, zegt meester Cedric Moisse, advocaat van Fatima Aberkan. “Het argument van het hof van beroep om de straf te verzwaren, is mijns inziens dan ook niet wettig.”

Volgens advocaat-generaal Vandermeersch is een rechter echter nooit verplicht een verdachte te geloven en kon het hof van beroep dus wel een zwaardere straf opleggen. Het Hof van Cassatie doet deze namiddag uitspraak.

bron: Belga