Kust van South Carolina woensdag ontruimd voor orkaan Matthew

Kust van South Carolina woensdag ontruimd voor orkaan Matthew
Kust van South Carolina woensdag ontruimd voor orkaan Matthew

De gouverneur van South Carolina Nikki Haley heeft de opdracht gegeven om vanaf woensdag het kustgebied van de staat te evacueren. Aanleiding is de komst van orkaan Matthew, die momenteel over het Caribisch gebied trek met rukwinden tot 230 km/h.
De gouverneur kondigde dinsdagochtend om 7.30 uur lokale tijd de noodtoestand af en dinsdagnamiddag werd alvast met medische evacuaties gestart.
Woensdagnamiddag begint dan de evacuatie van de kustbewoners. “Ons doel is dat jullie je op minstens 150 kilometer van de kust bevinden”, zo zei Haley tijdens een persconferentie dinsdag. Ook alle scholen aan de kust worden vanaf woensdag gesloten.
In het kustgebied wonen meer dan een miljoen inwoners. De gouverneur waarschuwde de inwoners dat de evacuatie niet snel zal verlopen, maar vroeg hen geduldig te zijn.
“Ik zou niets liever willen dan dat dit (de orkaan, red.) plots een bocht maakt en terug de zee in trekt, maar momenteel ziet het ernaar uit dat vrijdagnacht en zaterdag redelijk heftig zullen zijn”, aldus Haley nog.
Volgens de laatste voorspellingen van het Amerikaanse National Hurricane Center zal orkaan Matthew de komende dagen naar het zuidoosten van de Verenigde Staten trekken.

Bron: Belga