Internationaal Gerechtshof wijst klacht van Marshalleilanden tegen atoommachten af

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Internationaal Gerechtshof heeft de klachten van de Marshalleilanden tegen de atoommachten India, Pakistan en Groot-Brittannië afgewezen. Het verklaarde zich onbevoegd. De republiek in de Stille Oceaan, die het toneel was van nucleaire tests, verwijt hen dat ze hun wettelijke verplichtingen over nucleaire ontwapening niet nakomen. Op de Marshalleilanden, waar ongeveer 50.000 mensen wonen, hebben de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog tot het einde van de jaren vijftig atoom- en waterstofbommen getest. Enkel atollen werden daardoor onbewoonbaar. In 2014 daagde de republiek negen landen in het bezit van kernwapens voor de rechter, die volgens haar het internationaal recht schenden omdat ze hun wettelijke verplichtingen over nucleaire ontwapening volgens het non-proliferatieverdrag van 1968 niet zijn nagekomen.

De eilandengroep diende in 2014 bij het Internationaal Hof van Justitie klacht in tegen de eerste vijf kernmachten die werden erkend in het non-proliferatieverdrag: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarnaast tegen vier landen die het non-proliferatieverdrag niet ondertekenden: Pakistan, India en Noord-Korea, en Israël. Enkel de klachten tegen India, Pakistan en Groot-Brittannië werden echter behandeld, omdat de andere landen een hoorzitting weigerden.

Woensdag verklaarde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich echter onbevoegd, omdat er zich geen concreet wettelijk conflict voordoet. Het hof wees de betrokken landen wel op hun verplichting om over nucleaire ontwapening te onderhandelen.

Bron: Belga