Hulpkonvooi in Syrië getroffen door luchtaanval

Hulpkonvooi in Syrië getroffen door luchtaanval
Hulpkonvooi in Syrië getroffen door luchtaanval

De aanval op een hulpkonvooi in de buurt van de Syrische stad Aleppo, waarbij meer dan 20 doden vielen, werd uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen. Tot die conclusie is Unosat, de instantie van de Verenigde Naties die gespecialiseerd is in de analyse van satellietbeelden, gekomen. Dat zei directeur Lars Bromley woensdag in Genève. Bij de aanval op het konvooi op 19 september kwamen volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis meer dan 20 burgers om het leven. Zo goed als alle van de 31 vrachtwagens werden daarbij verwoest. De VN zette daarop alle hulptransporten richting de regio stop.

De VN bleven tot nu altijd voorzichtig over de modaliteiten van het bombardement. Maar nu bevestigen ze dus dat het om een luchtaanval gaat. Wie er precies achter zit, kan Bromley echter niet zeggen. Dat moet het onderzoek dat vorige vrijdag door secretaris-generaal Ban Ki Moon gestart is, uitwijzen.

Vlak na de aanslag duidden de Verenigde Staten meteen Rusland aan als de schuldige. De regering in Moskou ontkende echter en kondigde ook een eigen onderzoek aan.

Bron: Belga