Hulpdiensten krijgen extra kanaal voor onderlinge communicatie

Hulpdiensten krijgen extra kanaal voor onderlinge communicatie

Politie en andere hulpdiensten kunnen weldra via het netwerk van alle gsm-operatoren een beveiligde spraakverbinding opzetten. Deze toepassing Blue Light Mobile 2, werd woensdag in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voorgesteld in Sint-Truiden. Daar worden de Astrid User Days georganiseerd, een beurs waarin de communicatie tussen alle hulpdiensten centraal staat. De Astrid User Days, een initiatief van het communicatieplatform voor hulpdiensten Astrid, vinden om de twee jaar plaats. Op het tweedaagse congres presenteren zowat zeventig standhouders de nieuwste technologische snufjes op vlak van beveiliging, communicatie, dispatching, alarmering, enzovoort. Er worden ongeveer 1.500 bezoekers verwacht, voornamelijk professionals van hulpdiensten die willen weten hoe ze nog beter ten dienste van de bevolking kunnen staan.

Eén van de nieuwigheden die in Sint-Truiden gepresenteerd worden, is Blue Light Mobile 2, een communicatieplatform voor spraak (dat voor data bestond al), waarmee hulpdiensten op locatie (dus bijvoorbeeld vanuit hun combi-voertuig) beveiligde oproepen kunnen doen via de netwerken van de diverse operatoren. “Groot voordeel is dat we gebruik kunnen maken van het sterkste netwerk dat op die locatie beschikbaar is”, zegt Frederik Langhendries, woordvoerder van Astrid. Andere nieuwigheden die werden aangekondigd zijn onder meer de vluchten van drones die aan een kabel hangen, bijvoorbeeld boven een stadion, en een app die zal gelanceerd worden voor het grote publiek om in geval van calamiteiten meteen een grote massa te kunnen bereiken.

Federaal minister Jan Jambon benadrukte in zijn gelegenheidstoespraak het grote belang van de uitstekende communicatie tussen de diverse hulpdiensten. “Niet alleen via nieuwe technologie, maar ook door vaak te vergaderen, zoals hier op deze beurs, en door gebruik te maken van goede voorbeelden uit het buitenland, kunnen we nog stappen vooruit zetten”, aldus de minister.

bron: Belga