Hongkongse militant tijdlang opgepakt in Thailand

Hongkongse militant tijdlang opgepakt in Thailand
Hongkongse militant tijdlang opgepakt in Thailand

De Hongkongse prodemocratische militant Joshua Wong is gisterenavond opgepakt in de Thaise hoofdstad Bangkok, waar hij een toespraak zou houden tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de veertigste verjaardag van een moordpartij op studenten door het leger, dat vandaag opnieuw aan de macht is in Thailand. Dat melden de immigratiediensten. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten is de 19-jarige ondertussen teruggestuurd naar Hongkong, aldus persagentschap Associated Press. “We hebben het bevel gekregen” om hem in een detentiezaal te plaatsen van zodra hij uit het vliegtuig kwam, aldus een verantwoordelijke van de immigratiedienst op de luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok.

Joshua Wong is een van de leidende figuren in de zogenaamde paraplubeweging in Hongkong, die in 2014 massale manifestaties organiseerde tegen de invloed van Peking. Jonge militanten bezetten gedurende 79 dagen verschillende wijken in Hongkong. Het ging om de grootste protestbeweging in de stadstaat sinds de overdracht van Hongkong in 1997 door Groot-Brittannië aan China. Bij de verkiezingen van 4 september behaalden de separatisten een historische overwinning, waardoor ze voor het eerst zitjes vergaarden in het parlement.

Kolonel Winthai Suvaree, de woordvoerder van de militaire junta die in Thailand aan de macht is sinds de staatsgreep van 2014, bevestigde dat Wong werd opgepakt, maar kon niet melden of de arrestatie er kwam op vraag van China. Thailand heeft onlangs nog verschillende opposanten uitgewezen naar Peking.

Wong, die vorig jaar ook Maleisië niet mocht betreden, vertrok vandaag om 11.40 uur plaatselijke tijd met het vliegtuig weer naar Hongkong, aldus een verantwoordelijke van de veiligheidsdiensten aan AP.

Bron: Belga