Externe NSA-medewerker na datadiefstal gearresteerd

Externe NSA-medewerker na datadiefstal gearresteerd
Externe NSA-medewerker na datadiefstal gearresteerd

Een externe medewerker van de NSA wordt ervan verdacht bij de Amerikaanse inlichtingendienst software gestolen te hebben om in te breken in de computersystemen van landen als Rusland, Iran, China en Noord-Korea. Hij is vorige week gearresteerd, schreef de New York Times woensdag onder aanhaling van ambtenaren van de veiligheidsdiensten. Hij werkte – net zoals NSA-klokkenluider Edward Snowden – bij het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de geheime dienst. Het Amerikaanse ministerie van Justitie deelde woensdag tegelijkertijd mee dat een 51-jarige externe medewerker van een overheidsdienst wordt beschuldigd van de diefstal van geheime informatie. Bij de man werden zes documenten uit 2014 ontdekt, die “bronnen, methodes en vaardigheden” van een overheidsdienst had kunnen onthullen. De NSA werd in de papieren niet genoemd.

De New York Times schreef echter dat de enige informatie die de medewerker had ontvreemd, verouderd was. In augustus werden op het internet softwaretools van de NSA voor hackeraanvallen gepubliceerd. De programma’s dateerden van 2013, schreef de Washington Post toen zich beroepend op experten. Uit het bericht van de New York Times blijkt niet of de arrestatie met deze zaak zou te maken kunnen hebben.

Snowden, die intussen afgeschermd in Rusland woont, had grote hoeveelheden geheime documenten gekopieerd en ze in 2013 aan journalisten doorgespeeld om de aandacht te vestigen op een ongebreideld toezicht van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De afgelopen jaren waren er steeds weer aanwijzingen opgedoken voor een “tweede Snowden”, die de media bijkomende interne informatie leverde.

Bron: Belga