Economisch herstel onvoldoende voor kwart van de banken

Economisch herstel onvoldoende voor kwart van de banken

Ongeveer een kwart van de banken in ontwikkelde landen zou ook bij een wereldwijd economisch herstel nog te zwak zijn voor verdere groei en vatbaar blijven voor schokken in de toekomst. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gemeld. Banken die zowat 12 biljoen dollar activa beheren zouden kwetsbaar blijven bij een rooskleurigere economische omgeving met snellere economische activiteit, stijgende rentes en minder wanbetalingen, zo zei het IMF woensdag in een rapport over financiële stabiliteit. De meeste van die banken, goed voor 8,5 biljoen dollar aan activa in beheer, bevinden zich in Europa.

Volgens het IMF hebben onder meer de aanhoudende lage rentes, de zwakke activiteit op de kapitaalmarkten en de hogere kapitaalvereisten een impact gehad op de winstgevendheid van de banken in de ontwikkelde wereld. De banken moeten volgens het IMF daarom structurele hervormingen doen, zoals het sluiten van vestigingen en sectorconsolidatie, willen ze de winstgevendheid verhogen.

“Het zal nodig zijn om gedateerde businessmodellen te wijzigen om winstgevend te blijven en om zich aan te passen aan nieuwe businessrealiteiten en regelgeving”, luidt het. Nog volgens het IMF kunnen de overheden de banken een handje helpen door wetgeving aan te passen om het voor de banken makkelijker te maken zich te ontdoen van slechte leningen.

bron: Belga