Brocanteur al tweede keer opgepakt voor diefstal waardevolle schilderijen

Een 44-jarige handelaar in brocante is al voor de tweede maal in enkele maanden tijd opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de roof van waardevolle schilderijen. Dat meldt het Brusselse parket woensdag, nadat het nieuws dinsdag al gebracht werd door de krant La Capitale. De man was in april al eens aangehouden maar vrijgelaten en belandde eind september opnieuw in de cel. Woensdag heeft de Brusselse raadkamer zijn voorhechtenis met een maand verlengd, aldus nog het parket. De brocanteur, de 44-jarige A.K. was in april 2016 al in verdenking gesteld van diefstal met braak, inklimming of valse sleutels als dader of mededader en bendevorming in de hoedanigheid van leidend persoon, en onder aanhoudingsbevel geplaatst. Bij de man waren meubels en schilderijen aangetroffen die afkomstig waren van een inbraak in Ukkel in maart 2016. Ook de daders van die inbraak waren toen opgepakt en duidden A.K. aan als hun opdrachtgever. De man beweerde dat hij de schilderijen enkel had opgeslagen voor een vriend en niets wist van hun illegale afkomst en werd vrijgelaten.
Begin februari 2016 had echter al een andere inbraak plaatsgevonden in woning in Watermaal-Bosvoorde waarbij verschillende waardevolle tekeningen, schilderijen, bronzen beelden en vazen gestolen waren. Toen de dochter van het slachtoffer op 20 september op de rommelmarkt op het Kasteleinsplein in Elsene verschillende kunstwerken herkende die bij haar moeder gestolen waren, namen zij en haar moeder contact op. In diens bergplaats bleken nog meer gestolen kunstwerken te liggen, waarop beide dames de politie verwittigden.
A.K. werd daarop opnieuw in verdenking gesteld en onder aanhoudingsbevel geplaatst. Woensdag verlengde de raadkamer dat aanhoudingsbevel met een maand.

bron: Belga