Zwaarste storm in 10 jaar boven Caraïben

Orkaan Matthew, de zwaarste storm in tien jaar die de Caraïben teistert, heeft Cuba bereikt. Er kwamen al zeven mensen om het leven.

Bij de doortocht van orkaan Matthew over de Dominicaanse Republiek zijn vier mensen om het leven gekomen en zijn tweehonderd woningen beschadigd. Dat heeft het noodcentrum van het Caraïbische eiland gemeld. Matthew, die wordt geclassificeerd als een orkaan van categorie 4 van 5 op de schaal van Saffir-Simpson, leidde tot de evacuatie van 794 personen op de Dominicaanse Republiek. Eenendertig dorpen zijn er volledig afgesloten van de buitenwereld.

Ravage in Haïti

Het zuiden van Haïti, dat op hetzelfde eiland gelegen is als de Dominicaanse Republiek, is eveneens afgesneden van de buitenwereld. Tientallen woningen in het straatarme land werden vernield en drie mensen kwamen er om het leven.

Gisteren was de storm al genaderd tot het oosten van Cuba. Hij bracht windsnelheden tot 230 kilometer per uur met zich mee. De Cubaanse autoriteiten hebben de afgelopen dagen meer dan 300.000 mensen geëvacueerd, voornamelijk in de vier oostelijke provincies waar de noodtoestand is uitgeroepen. Matthew is de twaalfde zware orkaan die Cuba treft sinds het begin van de jaren 2000. In 2012 kwamen er door orkaan Sandy twaalf mensen om, vooral door ingestorte gebouwen, in 2005 vielen door Dennis zestien doden.

Verenigde Staten

De orkaan zette afgelopen nacht zijn tocht verder in de richting van de Bahama’s. Verwacht wordt dat Matthew in het weekend aan land gaat in de Verenigde Staten. In Florida, South Carolina en in delen van North Carolina en Georgia, op de zuidoostkust van de Verenigde Staten, werd de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama heeft een bijeenkomst in Florida uitgesteld door de orkaan.