Running mates stappen in de ring

AFP / S. Loeb

Tim Kaine en Mike Pence, de running mates van presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, legden elkaar het vuur aan de schenen in een pittig debat.

Gouverneur van Indiana Mike Pence (foto rechts) en senator uit Virgina Tim Kaine (links), de Republikeinse en Democratische kanidaat-vicepresidenten, hebben voor het eerst de degens gekruist tijdens een televisiedebat. Ze haalden onder meer uit naar de voorstellen rond de economie, de immigratie en het buitenlands beleid van hun running mates Donald Trump en Hillary Clinton.

Hevig debat

Kaine ging van in het begin van het debat in de aanval door te stellen dat zijn partijgenote Clinton iemand is die anderen altijd op de eerste plaats zette, terwijl Trump enkel aan zichzelf denkt. Daardoor werd de toon gezet voor de rest van het debat, dat bestond uit verwijten en veel onderbrekingen langs beide kanten. Beide vicepresidentskandidaten beschuldigden elkaar ervan een campagne vol beledigingen te voeren. Kaine ging vaker in de aanval, terwijl Pence een meer beheerste, rustige indruk naliet, in tegenstelling tot Donald Trump tijdens zijn eerste debat vorige week.

Nipte winnaar

Volgens nieuwswebsite CNN, die kort na het debat een peiling deed, heeft Pence het debat nipt gewonnen, met 48% tegenover 42% voor Kaine. De confrontatie tussen beide vicepresidenten zou volgens dezelfde peiling, met een foutenmarge van 4,5%, echter geen grote veranderingen veroorzaakt hebben in het stemgedrag van de kijkers. Op de vraag «op wie zou je eerder stemmen na het bekijken van het debat», antwoordde 29% Trump, 18% Clinton en 53% geen van beide.

Zondag (maandagochtend Belgische tijd) vindt het tweede debat plaats tussen Donald Trump en Hillary Clinton.