“Volledige plaatje leidt tot doodslag”

Volledige plaatje leidt tot doodslag

De advocaten van de burgerlijke partijen hebben dinsdag de pleidooien ingezet op het assisenproces van Bernard Wesphael in Bergen. “We moeten het volledige plaatje bekijken, en dan vinden we dertien elementen die ons duidelijk leiden naar doodslag”, klonk het. Advocaat Diego Smessaert nam eerst het woord. Hij omschreef het slachtoffer Véronique Pirotton als een lieve vrouw, maar met problemen. “Ze had vele problemen. Er waren emotionele excessen, vooral ook in de liefde”, klonk het. “We spreken niet over fouten, maar over problemen”.

“Véronique had vastgesteld dat haar huwelijk met Bernard Wesphael niet meer werkte. Ze dacht aan de toekomst, maar daarin had Wesphael geen plaats meer”.

Smessaert spiegelde de jury drie mogelijkheden voor over de dood van Pirotton: “Een ongeluk, zelfmoord of doodslag.” De eerste twee veegde Smessaert van de tafel. “Wie zelfmoord wil plegen, doet dat niet in het bijzijn van een ander. Wie zelfmoord wil plegen, neemt tientallen pillen, niet de hoeveelheid die Pirotton genomen heeft”, klonk het.

Een ongeval is volgens Smessaert ook uitgesloten, vanwege de aard van de verwondingen op het lichaam van Pirotton. Hij verwees onder meer naar de plastic zak die op het gezicht van Pirotton werd aangetroffen en de gescheurde lever.

“Blijft over, de mogelijkheid van de doodslag. “Je moet het volledige plaatje bekijken, alle puzzelstukjes in elkaar laten passen. Laat u niet misleiden door zaken die minder duidelijk zijn, zaken waaraan heel veel tijd besteed werd, zoals de ‘affaire met de sleutels’ en de problemen met de vertaling tijdens het onderzoek. Er zijn dertien elementen die ons duidelijk leiden naar doodslag”, klonk het.

Zo haalde Smessaert onder meer de autopsie aan. Daarbij werden 35 blauwe plekken aangetroffen op het lichaam van het slachtoffer. “Dat laat weinig aan de verbeelding over”, aldus Smessaert, die ook aanhaalde dat er een afdruk van acht tanden stond op haar bovenlip. Daarnaast is er het rapport van Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie: er werden vezels van het hoofdkussen aangetroffen in de keel van Pirotton. “Je moet grote druk uitoefenen om tot dat resultaat te komen”, aldus Smessaert.

Voorts is de plastic zak, vol speeksel en make-up. “Dat lijkt me duidelijk, dat behoeft geen uitleg”.

“Als we die elementen allemaal samenleggen, is de piste van doodslag overduidelijk”, aldus Smessaert, die nogmaals benadrukte dat het geen zelfmoord of een ongeval was.

bron: Belga