Unicef België zet digitaal lesmateriaal over vluchtelingenkinderen online

Unicef België zet digitaal lesmateriaal over vluchtelingenkinderen online

In een nieuwe lesmap met achtergrondinformatie, activiteitenfiches en lesbladen focust Unicef België op de rechten van kinderen op de vlucht in België en in de democratische Republiek Congo. “Met de huidige vluchtelingencrisis is het thema migratie actueler dan ooit”, stelt Unicef België in een persmededeling. “Wereldwijd zijn 50 miljoen kinderen op de vlucht voor armoede of geweld. In België werden meer dan 12.100 asielaanvragen ingediend door kinderen in 2015, van wie 3.100 door niet-begeleide minderjarigen.”

De meeste migranten- en vluchtelingenkinderen die in 2015 in België aankwamen, zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak. De meerderheid van deze kinderen komen aan met hun ouders, maar het aantal kinderen die alleen in België aankomen neemt toe.

“Het is belangrijk om deze kinderen te ondersteunen bij hun aankomst”, aldus Unicef. In de educatieve kit “Kinderrechten in migratie van de Democratische Republiek Congo tot België” worden de verschillende oorzaken van migratie aangepakt via een theoretisch kader én activiteiten voor leerlingen van de tweede en derde graad van het basisonderwijs. Getuigenissen, grafieken, historische referenties, het gebruik van digitale en audiovisuele media en dergelijke zetten de leerlingen aan tot reflectie over de situatie van andere kinderen in de wereld om zo te komen tot een beter begrip van de van de wereld waarin zij leven.

bron: Belga