Turkse politie sluit pro-Koerdische televisiezender

Turkse politie sluit pro-Koerdische televisiezender

De Turkse politie is vanmiddag binnengevallen in de gebouwen van IMC TV, een pro-Koerdische televisiezender. Dat bevestigt de zender via Twitter. De uitzendingen werden stilgelegd. Hoofdredacteur Hamza Aktan spreekt van een “antidemocratische en onacceptabele daad”.
Ankara kondigde vorige week nog aan zowat twintig televisiestations te willen sluiten, waaronder ook IMC.

De raids op televisiezenders gebeuren op grond van de noodtoestand die in Turkije van kracht is sinds de mislukte militaire coup in juli en die een grote zuiveringsoperatie teweegbracht in het Turkse staatsapparaat.

Hoewel de regering de aanhangers van predikant Fetullah Gülen verantwoordelijk acht voor de staatsgreep, worden ook de Koerden steeds meer geviseerd.

Het private televisiestation IMC bestaat sinds 2011 en is vooral populair in het Koerdische zuidoosten en bij bepaalde geledingen van de oppostitie tegen de regerende AKP van president Recep Tayyip Erdogan.

De zender kwam al eerder in aanraking met de Turkse overheid: zo werd IMC in februari van dit jaar uit de ether gehaald, waardoor de uitzendingen enkel nog op internet te volgen waren, en werd hoofdredacteur Aktan in april al eens opgepakt vanwege kritische tweets over het aanslepende conflict tussen de Turkse staat en de Koerden.

bron: Belga