Paus op verrassingsbezoek in Amatrice

Paus op verrassingsbezoek in Amatrice

Paus Franciscus is vanochtend op verrassingsbezoek in het Italiaanse bergdorpje Amatrice, dat eind augustus zwaar werd getroffen door een aardbeving. Dat meldt het Vaticaan. De paus bezocht er onder meer het vernietigde schoolgebouw van het dorpje en de containers waarin de leerlingen voorlopig les krijgen, en ontmoette er ook enkele getroffen gezinnen.

Later op de dag staat nog een bezoek gepland aan de zogenaamde ‘rode zone’, het zwaarst getroffen gebied in het dorpje, dat afgesloten is voor het publiek vanwege het instortingsgevaar.

Franciscus had zondag tijdens een persconferentie al aangekondigd de getroffen regio in Italië te zullen bezoeken, om “dicht bij de mensen te zijn”, maar de paus had daarvoor nog geen datum bekendgemaakt.

Bij de aardbeving van 24 augustus, met een magnitude 6, kwamen bijna 300 mensen om het leven, onder wie 230 alleen al in Amatrice. Ook Accumoli en Arquata del Tronto, twee andere dorpen in het bergachtig gebied ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van Rome, werden zwaar getroffen.

Ruim 3.000 mensen zijn nog altijd dakloos, 1.800 van hen verblijven in tentenkampen of hotels. De geleden schade wordt op 4 miljard euro geschat.

bron: Belga