Nobelprijs Fysica voor Britten David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nobelprijs Fysica gaat dit jaar naar de in de VS werkende Britten David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz omwille van hun theoretisch materiaalonderzoek, zo heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen vanmorgen in Stockholm bekendgemaakt. Zij krijgen de fel begeerde prijs voor hun "theoretische ontdekkingen van topologische fase transities en topologische fasen in materie", alias exotische materiaaltoestanden, waardoor de wetenschappers nieuwe perspectieven hebben geopend voor innoverende materialen. Het werk van de drie laureaten opende de deur naar een onbekende wereld waar materie een soms eigenaardige toestad kan aannemen. Het drietal heeft geavanceerde wiskundige methodes gebruikt voor de studie van ongewone fasen of toestanden van materie, zoals supergeleiders, supervloeistoffen of dunne magnetische films. Dankzij het werk van de drie winnaars van de hoogste wetenschappelijke onderscheiding ter wereld is de jacht nu open op nieuwe en exotische fasen van materie, zegt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen. Velen verhopen toekomstige toepassingen op het vlak van zowel de materiaalwetenschappen als de elektronica.

Thouless (82), verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, krijgt een helft van de prijs ter waarde van omgerekend zowat 830.000 euro. Duncan Haldane (65) van de Princton Universiteit in New Jersey en - in 1942 geboren - Michael Kosterlitz van de Brown University in Providence (Rhode Island) delen de andere helft.

Sedert 1901 hebben 200 vorsers de Nobelprijs voor Fysica gekregen, waarbij de met de Brit Peter Higgs gedeelde prijs voor de Belg François Englert voor het postuleren van het elementaire deeltje Higgsboson nog vers in het geheugen ligt. De Amerikaan John Bardeen was zelfs twee keer laureaat.

Vorig jaar was de prijs voor de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur McDonald, omdat zij hadden aangetoond dat neutrino's massa bezitten.

Gisteren kreeg de Japanner Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn werk rond de autofagie van cellen, waarmee hij verder borduurde op werk van de Belgische Nobelprijswinnaar Christian de Duve.

bron: Belga