Meer dan 6.000 bootvluchtelingen in een dag gered op de Middellandse Zee

Meer dan 6.000 bootvluchtelingen in een dag gered op de Middellandse Zee

De vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee houdt maar aan. Door het goede weer wagen op vele dagen duizenden mensen de gevaarlijke overtocht van Libië richting Europa. Maar nieuwe records zijn er niet. Voor de Libische kust zijn maandag op een en dezelfde dag 6.055 bootvluchtelingen gered. Ze waren op 32 rubberboten, vijf schuiten en twee vlotten onderweg, aldus de Italiaanse kustwacht die de reddingsacties in het zeegebied op ongeveer 30 mijl (55 kilometer) van Tripoli coördineerde. Negen mensen werden dood geborgen.

Aan de operatie namen drie schepen van de kustwacht deel, twee van de Italiaanse marine, telkens een van de EU-missie Eunavformed en het Europees Grenswachtagentschap Frontex en schepen van verschillende hulporganisaties.

Vanuit Libië zochten dit jaar weer een groot aantal migranten, vooral uit Afrika, de gevaarlijke weg over de Middellandse Zee naar Europa op. De cijfers schommelen sterk. Zondag waren het 534 vluchtelingen op een dag. Op 30 augustus werden op een en dezelfde dag zelfs 6.908 vluchtelingen in nood gered tussen de Libische kust en Sicilië.

De sluiting van de Balkanroute in de lente heeft blijkbaar weinig effect op het aantal vluchtelingen op de centrale mediterrane route. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen in 2016 net zoals in 2015 tegen eind september telkens rond de 132.000 bootvluchtelingen naar Italië.

bron: Belga