Internationaal Sporttribunaal geeft Maria Sharapova strafvermindering

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft Maria Sharapova negen maanden strafvermindering gegeven na haar positieve dopingplas. Haar schorsing van twee jaar wordt teruggebracht tot vijftien maanden. Daardoor kan de Russin vanaf 26 april 2017 opnieuw tennissen. Maria Sharapova werd op 8 juni door de Internationale Tennisfederatie ITF voor twee jaar geschorst nadat ze begin dit jaar tijdens de Australian Open positief had getest op meldonium. Drie dagen later tekende de Russin beroep aan bij het TAS. De eerste schorsing startte met terugwerkende kracht vanaf 26 januari 2016, de dag waarop Sharapova de positieve test afleverde. Op 25 januari 2018 zou die schorsing ten einde lopen.

Het TAS oordeelt nu dat Sharapova "geen significante fout" heeft gemaakt maar wel de regels heeft overtreden en daarom nog steeds een schorsing verdient. Sharapova voerde aan dat ze niet wist dat meldonium sinds januari op de verboden lijst van het WADA stond. Ze nam het middel al jaren om verscheidene kwaaltjes te bestrijden.

De 29-jarige Sharapova won in haar carrière de vier grandslamtoernooien (Australian Open 2008, Roland Garros 2012 & 2014, Wimbledon 2004 en US Open 2006). Slechts tien speelsters slaagden daarin.

De Russin stond in augustus 2005 voor het eerst helemaal bovenaan de wereldranglijst, een positie die ze 21 weken zou bekleden. Vandaag is de Russin weggezakt naar de 95e plaats op de WTA-ranking.

bron: Belga