"Geen gesprekken met Britten vóór activering artikel 50"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen met de Britse regering over de Brexit zal voeren, is tevreden dat premier Theresa May verklaard heeft dat artikel 50 voor eind maart 2017 geactiveerd zal worden. Daarmee zal Londen officieel te kennen geven dat het de EU wil verlaten. Maar May moet niet denken dat er nog voor die activering gesprekken opgestart kunnen worden, zei Verhofstadt vanmiddag. Is het slim van Theresa May om te zeggen wanneer ze artikel 50 van het Europees Verdrag wil inroepen? Volgens sommige analisten speelt ze zo in de kaart van de Europese Unie en loopt ze in de val die de andere Europese leiders hebben gespannen. May had al geen goede uitgangspositie voor de onderhandelingen en verspeelt nu nog eens het enige voordeel dat ze had, luidt het.

Zelf hoopt May dat de EU nog voor het einde van maart gesprekken zal willen aanknopen. Maar Guy Verhofstadt gooide die deur helemaal dicht. "Geen vooronderhandelingen. De gesprekken kunnen pas starten na de activering van artikel 50", zei hij in het Europees Parlement in Straatsburg.

Hoe dan ook wil de 'Mr. Brexit' van het parlement dat de onderhandelingen voor de Europese verkiezingen van 2019 afgerond worden. Anders zouden de Britten die verkiezingen nog mee moeten organiseren, terwijl ze te kennen hebben gegeven dat ze de EU willen verlaten. "Een bizarre situatie", aldus Verhofstadt.

Hij benadrukte ook dat de vier vrijheden waarrond de Europese interne markt is opgebouwd "één pakket" vormen. Theresa May wil dat haar land opnieuw zelfstandig over de migratie naar Groot-Brittannië kan beslissen, maar dan kunnen de Britten geen deel blijven uitmaken van de interne markt, is zijn boodschap. Het is niet duidelijk wat ter zake de positie van May is.

Ook EVP-fractieleider Manfred Weber ziet de vier vrijheden - het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal - als "het DNA" van de EU. "Ik zal niet kunnen uitleggen dat vrachtwagens aan de grens niet gecontroleerd worden, maar personen wel."

bron: Belga