Europa sluit achterpoortjes van verbod op handel in marteltuigen

Europa sluit achterpoortjes van verbod op handel in marteltuigen

Het Europees Parlement heeft het verbod op de handel in marteltuigen dinsdag nog strenger gemaakt. Het is voortaan niet meer toegelaten goederen die alleen maar voor folteringen of executies dienen door te voeren of er advertentieruimte voor te (ver)kopen. Het Europees verbod op de export van marteltuigen bestaat al sinds 2005. De verordening maakt ook controles mogelijk op goederen die voor andere doeleinden ontworpen zijn, maar toch voor folteringen worden gebruikt. Het probleem is echter dat bedrijven van de achterpoortjes in de wet gebruikmaken om handel te blijven voeren of reclame te blijven maken voor wat als een marteltuig kan worden beschouwd.

De strengere regels, die met 612 stemmen tegen 11, bij 54 onthoudingen, zijn goedgekeurd, maken nu ook de doorvoer van marteltuigen over Europees grondgebied onmogelijk. Voor stokken met spijkers, duimboeien en andere pijnlijke instrumenten zal geen advertentieruimte meer gekocht of verkocht kunnen worden. Ook zullen zulke tuigen niet meer tentoongesteld mogen worden op handelsbeurzen.
Dankzij de strengere wetgeving zal de Europese Commissie bovendien sneller items kunnen toevoegen aan de lijst met verboden marteltuigen.

bron: Belga