Dewinter: “Geen bed-bad-brood maar trein-boot-vliegtuig”

Dewinter: "Geen bed-bad-brood maar trein-boot-vliegtuig"

“Bed-bad-brood moet vervangen worden door trein-boot-vliegtuig omdat Europa niet het hele OCMW van de wereld kan zijn”. Zo vatte Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zijn kritiek samen op het beleid van de regering tijdens een debat met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in “De Meulemeester in Debat” (VTM). Volgens Dewinter loopt de federale regering slaafs aan het handje van Europa in plaats van een eigen migratiebeleid uit te tekenen. Francken wees erop dat het Europees beleid en het akkoord met Turkije de vluchtelingenstroom heeft doen stoppen. Voor Filip Dewinter moet België de weg van de Hongaarse premier Orbàn kiezen. Die verwerpt het Europese spreidingsplan, benadrukt de soevereiniteit van Hongarije, sluit de grenzen en ontwikkelt een eigen asielbeleid. Theo Francken wees erop dat Hongarije vorig jaar 100.000 asielzoekers over de vloer kreeg. Persoonlijk is de N-VA’er voorstander om de asielzoekers op te vangen in de buurlanden van het conflictgebied dat ze willen ontvluchten. Dan is er wel een basiscomfort nodig in de vluchtelingenkampen. Dat zal heel wat minder kosten dan de opvang van asielzoekers in België, stelde Dewinter.

Theo Francken herhaalde dat hij tegen het cordon sanitaire is, maar een coalitie met het Vlaams Belang is voor hem geen optie. “Om ons partijprogramma uit te voeren, hebben we coalitiepartners nodig en die willen met mijnheer Dewinter geen zaken doen”. Filip Dewinter ziet het cordon eerder als een probleem van N-VA dan van Vlaams Belang. Om haar programma uit voeren heeft N-VA Vlaams Belang nodig, zoniet kunnen ze niets anders dan aan het handje lopen van de andere partijen, luidde het.

De N-VA-staatssecretaris vond dat Dewinter wel “erg stigmatiserende uitspraken doet”, maar een racist wilde hij de Vlaams Belanger niet noemen. Volgens hem is er een “enorme semantische verwarring” ontstaan over de term racisme. Racisme is een strafbaar feit en Filip Dewinter is nooit veroordeeld, stelde Francken.

bron: Belga