‘Britse media en politici zetten aan tot haat jegens migranten’

'Britse media en politici zetten aan tot haat jegens migranten'

“Britse tabloids en politici zetten aan tot haat jegens migranten en dat leidt tot een toename in het aantal racistisch geïnspireerde aanvallen in het land.” Dat staat te lezen in een rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI, toezichtsorgaan voor de mensenrechten ingesteld door de Raad van Europa), dat vanmiddag werd gepubliceerd. De studie vermeldt een hele resem Britse kranten die op regelmatige basis discriminerende en beledigende berichten zouden verspreiden over migranten. Het rapport haalt onder meer een voorbeeld aan van een bericht dat in 2015 in de tabloid ‘The Sun’ verscheen, waarin migranten met kakkerlakken werden vergeleken.

Het onderzoek legt meteen ook de link naar het toegenomen aantal aanvallen met racistisch, antisemitisch of seksistisch motief in het Verenigd Koninkrijk: “Het is geen toeval dat het racistische geweld in Groot-Brittannië toeneemt en er tegelijkertijd hatelijke berichten over migranten worden verspreid in kranten, op het internet en zelfs door politici”, klonk het streng bij ECRI-voorzitter Christian Ahlund.

Het ECRI houdt zich bezig met onderzoek naar racisme, vreemdelingenhaat, intolerantie en discriminatie in de 47 lidstaten van de Raad van Europa. Voor de studie over Groot-Brittannië baseerde het orgaan zich op data van ngo’s en overheden.

bron: Belga