Bonden willen vrijdag "massaal mobiliseren" voor hoofdkantoor ING

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vakbonden bij de bank ING, waar gisteren het verlies van 3.500 banen tegen eind 2021 werd aangekondigd, roepen het personeel op om vrijdag actie te voeren voor het hoofdkantoor van de bank in de Marnixlaan in Brussel. Pas volgende week zullen ze met de directie rond de tafel gaan zitten. "Dit is nooit gezien. We kunnen dit niet laten passeren", zegt Elke Maes van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "De komende dagen gaan we de werknemers in het hele land informeren en vrijdag voeren we actie."

De plannen worden bevestigd door Maarten Dedeyne van de liberale vakbond ACLVB. "We gaan proberen massaal en sectoraal te mobiliseren", zegt de vakbondsman. De oproep gaat verder dan ING alleen. "Kijk maar naar de recente aankondigingen bij de verzekeraars Axa en P&V (waar respectievelijk 650 en 300 jobs bedreigd zijn, red.). Sommigen verwachten overigens een domino-effect in de banksector."

Vanochtend was er een ondernemingsraad gepland bij ING, maar zoals de bonden maandag hadden aangekondigd, waren ze daarop niet aanwezig. "Het was nodig even op de rem te staan", aldus Dedeyne. "We moeten de tijd nemen om het personeel te informeren."

Met de directie is afgesproken dat er vanaf volgende week gesproken kan worden. Dan kan de informatie- en consultatiefase van de wet-Renault opgestart worden.

bron: Belga