1.160 vacatures bij Defensie, dat meer vrouwen wil aantrekken

1.160 vacatures bij Defensie

Defensie wil in 2017 tot 1.160 vacatures invullen en hoopt meteen ook het aantal vrouwelijke medewerkers fors te laten toenemen. Er komt onder meer een jobdag in het najaar die specifiek bedoeld is voor vrouwen en waar heel wat huidige vrouwelijke medewerkers als ambassadrices dienen om aan te tonen dat Defensie geen mannenbastion meer hoeft te zijn. Momenteel zijn vrouwen slechts goed voor zowat 8 procent van het personeel bij Defensie en aangezien het aantal vrouwelijke sollicitanten laag is, lijkt het moeilijk daar snel verandering in te brengen. “Vrouwen zijn nochtans even goed als mannen in staat om de verschillende opdrachten te vervullen”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “Ze kunnen zelfs een absolute meerwaarde zijn. Zo zien we dat vrouwelijke medewerkers veelal vlotter contact kunnen leggen met de plaatselijke bevolking tijdens missies.”

Defensie zoekt in totaal 430 soldaten/matrozen, 600 onderofficieren en 130 officieren voor de verschillende onderdelen zoals landmacht, luchtmacht, marine en medische diensten. “Het invullen van vacatures lukt meestal prima, want er melden zich gemiddeld 7 personen aan per plaats”, zegt luitenant-kolonel Dominiek Saelens van Human Resources. “Bij sommige functies verloopt het echter moeilijker dan bij andere, denk maar aan medisch of technisch personeel. In het algemeen zoeken we jonge mensen die dynamisch en sportief zijn, niet bang zijn om risico’s te nemen, vaak een tijd van huis weg te zijn en in een moeilijke omgeving kunnen functioneren. Wij kunnen hen onder meer doorgroeimogelijkheden en opleidingen aanbieden.”

Een volwaardige nieuwe promocampagne, die zich ook specifiek naar vrouwen zal richten, komt er pas in de loop van 2017 zelf omdat de overheidsopdracht daarvoor nog lopende is en het benodigde budget ook pas dan beschikbaar zal zijn.

bron: Belga