Wie slim is, rijdt links in file

Wie het snelst door een file heen wil komen, rijdt best op de linkerrijstrook. Op een traject van vijf kilometer kan dit vier tot zes minuten schelen, meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

Het is een discussie waar pendelaars zich graag in verdiepen: welk baanvak is het snelste tijdens een file op de autosnelweg? De Nederlandse Nationale Databank Wegverkeergegevens (NDW) vergeleek 64 ochtendspitsen en komt met een duidelijk antwoord op de proppen.

“Chauffeurs die links houden, maken de grootste kans op een snellere rit”, schrijven de onderzoekers Remco Gilbers en Marlous Hovestad van NDW in een blogpost. Zo is de linkerrijstrook in ongeveer 40% van de gevallen de snelste. Bij de rechterrijstrook is dat maar 10%. De twee middelste rijstroken zitten daar tussenin. De verschillen tussen de snelste en langzaamste baan kunnen hierdoor fors oplopen. Op een traject van vijf kilometer kunnen mensen die links blijven bollen, gemiddeld vier tot zes minuten winnen.

Baanhoppen

Op de vraag of wisselen van rijbaan – dé grote ergernis van doorgewinterde filerijders – veel tijdswinst oplevert, kunnen de onderzoekers geen eenduidig antwoord geven. “Als je precies op het juiste moment rijbaan wisselt, kan je welgeteld 37 tot 81 seconden winnen. Maar het vergt beduidend meer concentratie en je doet er je medeweggebruikers weinig plezier mee. Rustig blijven rijden op de linkse strook, brengt doorgaans meer zoden aan de dijk”, besluiten de onderzoekers.