Werelddierendag: tijd om onze dieren in de watten te leggen

Vandaag is het Werelddierendag, het ideale moment om alle dieren eens extra in de watten te leggen. Trakteer bijvoorbeeld je favoriete twee-, vier-, zes- of achtvoeter op zijn of haar lievelingsmaaltijd.

De geschiedenis van deze viering gaat terug naar Franciscus van Assisi, maar de eerste echte Werelddierendag vond plaats op 4 oktober 1929. De Tsjechische Ilse Winter was met het idee op de proppen gekomen om éénmaal per jaar extra aandacht te vestigen op dierenbescherming.

Franciscus van Assisi, stichter van de kloosterorde van de Franciscanen, was zeer begaan met allerhande beestjes en er wordt gezegd dat zijn eerste evangelische preek voor een dierenpubliek was. Werelddierendag vindt dan ook niet toevallig plaats op de sterfdag van de religieuze dierenvriend.

Sinds de jaren zestig zagen activisten deze dag als het ideale moment om op straat te komen en te protesteren tegen dierenmishandeling.

Op sommige basisscholen mogen leerlingen op 4 oktober zelfs een huisdier meenenem. Anderen kiezen er dan weer voor om op deze dag geen vlees te eten.

Foto Pixabay