Nieuwe stemtest helpt leerkrachten

Het Vlaams Parlement heeft een stemtest uitgewerkt die gebruikt kan worden in het secundair onderwijs. Voor leerkrachten kan het een handig instrument zijn om in de klas te werken rond democratie, burgerzin en politiek.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Stemtesten en stemwijzers zijn een veelgebruikt instrument bij verkiezingen. Maar vaak staan ze voor een korte tijd online en sterven ze daarna een stille dood. Volgens heel wat leerkrachten is dat een spijtige zaak, want een stemtest kan een interessante hefboom zijn voor discussies rond politieke stellingen.

Daarom ging de Kracht van Je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement, op zoek naar een manier om de officiële stemtest uit 2014 om te vormen tot een educatieve stemwijzer. "Met deze test hebben leraren en leerlingen nu permanent een educatieve tool ter beschikking om in de klas te werken rond het partijpolitieke landschap in Vlaanderen", zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Net zoals de versie die gebruikt wordt bij de verkiezingen, vergelijkt de educatieve stemtest de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement. Zo kunnen leerlingen te weten welke partijen nauw aansluiten bij jouw overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. De stemtest is opgebouwd rond een reeks stellingen, maar bevat ook uitleg over moeilijke woorden en professor Kris Deschouwer legt in filmpjes uit waar de verschillende politieke partijen voor staan.