Belgische consument omarmt fair trade

Fair trade zit in de lift. De Belgische consument weet welke eerlijke producten er op de markt zijn en wil daar ook steeds vaker voor betalen. Zo spendeerde de Belg in 2015 gemiddeld 12,15 euro aan fair trade.
door
robotredactie
Leestijd 2 min.

Fairtradeproducten veroveren stilaan hun vaste plaats in de supermarkten en in het boodschappenmandje van de consumenten. In zowel alle Belgische supermarkten liggen er fairtradeproducten in de rekken, al moet je er als consument wel oog voor hebben. Gemiddeld bestaat immers minder dan 1% van het totale assortiment uit fair trade. De klassiekers onder de fairtradeproducten zijn het best vertegenwoordigd: in zowat elke grote supermarkt zijn er eerlijke bananen, koffie en cacao te krijgen.

Meer kennis

Die fair trade logo's springen ook de Belgische consument in het oog. Uit een onderzoek van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap blijkt dat 92% van de Belgen al ooit over fair trade heeft gehoord. Dat is een lichte stijging ten opzicht van 2014, toen slechts 85% van de ondervraagde wist wat fair trade was. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gemiddelde bedrag dat de Belg aan fair trade spendeert lichtjes gestegen is. In 2014 ging het gemiddeld om 10,34 euro, in 2015 is dat bedrag opgelopen tot 12,15 euro.

Een trend die eveneens blijkt uit nieuwe cijfers van supermarktketen Delhaize, die spreekt van een duurzame evolutie. Het afgelopen jaar gingen er 15% meer fairtradeproducten over de toonbank. Opvallend is dat het daarbij niet enkel ging over de klassieker zoals bananen (+ 8%) en koffie (+8%). Ook koekjes (+ 40%) en smeerproducten (+ 16%) voor de boterham zoals honing en choco werden populairder.

Land van de fair trade

Toch is de Belg nog lang niet de Europese koning van de fair trade. Het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland lopen op kop, maar daar wil het Belgisch Ontwikkelingsagenschap verandering in brengen. Tegen 2020 moet België ‘het land van de fair trade' worden. Concreet betekent dit dat 95% van de Belgen over fair trade gehoord moet hebben en dat elke Belg jaarlijks gemiddeld voor 15 euro aan fairtradeproducten spendeert. Verder is het de bedoeling dat 51% van de gemeenten een Fairtradegemeente wordt en dat 80% van de ministers minstens twee fairtradeproducten per jaar consumeert.

Vandaag start de Week van de Fair Trade. Gedurende tien dagen kunnen mensen fair trade ontdekken en kopen. De activiteiten gaan van een een modeshow met eerlijke kleding, over een kunsttentoonstelling tot een wereldrecord eerlijke chocolade proeven.