Vredesakkoord Colombia – “Ik zal blijven streven naar vrede”

Vredesakkoord Colombia -
Vredesakkoord Colombia - "Ik zal blijven streven naar vrede"

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos erkent de mislukking van het referendum van zondag over het vredesakkoord met de FARC, maar zegt ook niet te zullen opgeven. Ook de FARC zeggen dat ze zich zullen blijven inzetten voor een onderhandelde oplossing.
“Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede”, zo klonk de president strijdvaardig in een toespraak op de televisie na de bekendmaking van de resultaten.
Daarin sprak 50,22 procent van de bevolking zich uit tegen het door de regering onderhandelde akkoord met de FARC, dat paal en perk moest stellen aan het gewapende conflict dat al meer dan vijftig jaar aansleept. 49,77 procent stemde voor.
Ook voor FARC-leider Timoleon Jimenez, beter bekend als Timosjenko, is de “nee” van de bevolking niet het einde van het verhaal. “De FARC betreuren ten zeerste dat de vernietigende kracht van de mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombianen heeft beïnvloed”, zo reageerde hij teleurgesteld. Hij voegde er wel aan toe dat zijn beweging enkel het woord als wapen zal gebruiken om de toekomst vorm te geven.
De afwijzing van het vredesakkoord door de Colombiaanse bevolking komt onverwacht. De regering zei voor het referendum “geen plan B” te hebben en het akkoord niet te zullen heronderhandelen.

Bron: Belga