Vredesakkoord Colombia – ELN-guerilla dringt aan op “onderhandelde oplossing”

Vredesakkoord Colombia - ELN-guerilla dringt aan op
Vredesakkoord Colombia - ELN-guerilla dringt aan op "onderhandelde oplossing"

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de tweede grootste guerrillabeweging van Colombia, roept zondag op om te blijven zoeken naar een onderhandelde oplossing voor het gewapende conflict, in een reactie op de “nee” van de bevolking in het referendum over het vredesakkoord met de FARC. Het ELN reageerde kort na de bekendmaking van de quasi definitieve uitslag van het referendum. “Ondanks de resultaten moeten we blijven vechten voor de vrede”, zo klonk het op Twitter. “Wij roepen de Colombiaanse samenleving op om te blijven zoeken naar een onderhandelde oplossing voor het gewapend conflict”, zo voegde de beweging toen, die in maart een akkoord sloot met de regering over het principe van het starten van formele vredesonderhandelingen. Die gesprekken zijn echter nog niet van start gegaan, omdat president Santos eist dat ELN eerst al zijn gijzelaars vrijlaat.
De FARC en de Colombiaanse regering hebben bijna vier jaar lang onderhandeld in Cuba over een vredesakkoord van 297 pagina’s, dat afgelopen maandag ondertekend werd. Dat akkoord werd door de tegenstanders, onder leiding van de voormalige president Alvaro Uribe, verworpen omdat de guerrillastrijders naar hun mening ongestraft bleven voor de “ernstige misdrijven” die ze pleegden.
Het ELN verklaarde niet akkoord te gaan met bepaalde punten uit het akkoord, maar kondigde een wapenstilstand tijdens het referendum aan, om de deelname van het volk aan het referendum te vergemakkelijken.

Bron: Belga